Helstekt Fläskfilé med Blomkålscreme, Ruccolapesto, Rödvinssky och Rödlök
Antal: Ca 4 pers Tid: 90 Minuter Ugn: 100°C
Fläskfilé:
2 st Fläskfilé
Rub (Jag använde Santa Marias allround rub)
Smör
Rödvinssky:
1 Rödlök
1 msk Socker
2½ dl Rödvin
2½ msk Kalvfond
2 dl Vatten
4 krm Salt
1½ tsk Majsstärkelse
Blomkålscremé:
1 st Blomkålshuvud
50 g Smlr
Salt
Ruccolapesto:
70 g Ruccola
1 dl Olivolja
Garnityr:
6 st Steklökar (Små rödlökar)
..................................................................................................................................................................
Fläskfilé
Börja med att sätta på ugnen på 100°C. Putsa fläskfilen från hinnor och gnid sedan in den med rubb. Därefter bryner du lite snabbt i stekpannan med smör och lägger sedan fläskfilén på en bakpappersklädd plåt. Lägg dem i ugnen tills innertemperaturen når 66 grader. Medan fläskfilén är i inne i ugnen förbereder du de andra momenten.
Rödvinssky
Skala och skiva rödlöken och lägg dem åt sidan. Smält sockret i en kastrull tills det är nötbrunt. Häll sedan försiktigt vinet i det mycket varma sockret. Tillsätt löken och låt koka ihop i 10 minuter. Häll i fond + vatten och koka ihop. Smaka av med salt. Sila bort löken när smaken är bra. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Blomkålscremé
Dela blomkålen i buketter och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mixa slätt med smöret. Smaka av med salt.
Ruccolapesto
Mixa ruccola och olja med stavmixer till en helt slät pesto.
Garnityr
Skär av topparna på lökarna och lägg ner dem i kokande vatten i 30 sekunder. Häll av vattnet och kyl löken sen i kallt vatten. Dela lökarna i mitten och plocka ut lökbitarna var för sig. Just innan servering stek lökarna i stekpannan med lite smör så att de blir varma.