Helstekt rostas med vitlök och timjan
Ingredienser:
800g rostas
8 st vitlöksklyftor
1 kruka timjan
50g smör + lite att steka i
2 msk olja
Salt och peppar efter smak
..................................................................................................................................................................
Börja med att lägga på ugnen på 125°C. Putsa bort eventuella senor från köttet, salta och peppra väl.
Banka lätt sönder vitlöksklyftorna och grovhacka timjan.
Hetta upp oljan i en stekpanna, när det är riktigt varmt lägger du i en klick smör och bryner sedan köttet tills den får en fin yta. När köttet är ordentligt brynt tillsätt resten av smöret tillsammans med vitlöken och timjanen. sätt av värmen och låt smöret smälta och os köttet med smöret.
Lägg köttet i en ugnssäker form och tryck in en termometer i den tjockaste delen av köttet. Häll över smöret, vitlöken och timjan och sätt in det i ugnen. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är ca 58°C, då är det medium. Lägg köttet över på en skärbräda och täck den med folie och låt den vila i ca 10 min. Spara köttsaften till sås om du vill.