0 Läs mer >>

Detta är en grymt god kakan gjord i en långpanna med smak av hallon och vanilj. Sen får man inte glömma bortdet som gör denna bakelse till en absolut favorit, jag pratar självklar om glasyren. 

Till kakan: 

3 Ägg

3 dl Strösocker

200g smör eller margarin

8 dl vetemjöl

1 msk bakpulver 

4 dl mjölk 

2 tsk vaniljsocker 

Hallon

 

Glasyr:

200g Philadelphiaost

6 dl florsocker

1 msk vaniljsocker

150g rumsvarmt smör

Kokos 

..................................................................................................................................................................

Börja med att lägga på ugnen på varmluft 195° C eller 200° C om det är en vanlig ugn. Lägg ett bakplåtspapper i botten på långpannan och sen kan man smöra kanterna lite. 

Smält sedan smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker poröst. Blanda i en annan bunke mjöl, vaniljsocker och bakpulvret. Rör ner det smälta smöret i äggsmeten och vänd sedan ner mjölblandningen, tillsätt mjölken och vispa ihop allt till en slät smet. Häll smeten i långpanna och stör över hallonen 

(Tips; Om man vill kan man spara lite smet som man sen lägger på efter man lagt hallonen.)

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter och låt den sedan svalna, den får inte vara för varm när du lägger på glasyren. 

Nu är det dags att börja med glasyren. Börja med att vispa smöret i några minuter för att få bort smörsmaken. Blanda sedan ner alla andra ingredienser utom kokosen. När du vispat klart glasyren är det bara att stryka den över kakan och strö sedan över kokosen. Nu är den klart och det är bara att börja och njuta. 

Raspberry Dream

0 Läs mer >>
Denna tårtan är helt underbar och är den perfekta kombinationen av choklad och kola som passar till alla tillfällen. Receptet är från Manuela Kjeilens bakbok ”Söta Bakverk från Manuela’s Diner”, fast har gjort liten twist på den när det kommer till dekoration. Hennes recept är dock för det mesta skrivna i gram så ha gärna en våg till hjälp.

 

Detta behöver du till tårtan:
2½ dl Stark kaffe
85g kakao
1,4 dl Gräddfil
2 tsk Bakpulver
1 tsk Bikarbonat
Lite Salt
285g Smör
200g Strösocker
200g Mörkt muscovadoråsocker
3 Stora ägg
2 tsk Vaniljextrakt

 

Silky Caramel Frosting:
225g Socker
0,65 dl Vatten
1 tsk Flytande Glykossirap
2½ dl Vispgrädde
450g Mörk hakad choklad eller chokladknappar.
2 tsk Vaniljextrakt
450g Smör

 

Dekoration:
Köpt eller hemmagjord kolasås.
Godis, Nötter eller annat till dekoration.

..................................................................................................................................................................

Värm upp ugnen till 160° C.

Smöra insidan av tre lika stora kakformer och täck sedan botten med bakplåtspapper och lägg lite smör på de. Har du inte tre kakformar går det lika bra med en vanlig form, då får du bara dela tårtan i tre delar efter gräddning. Gör starkt kaffe och häll det i en skål, blanda sedan ner kakao och gräddfilen i det. Lägg skålen åt sidan.  

Ta fram en större skål och skita ner mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Skita sendan det edgång till för att få det extra fluffigt. 

Vispa det smöret i cirka 7 minuter till det är ljust och fluffigt. Tillsätt vanligt socker och muscovadoråsocker och vispa allt i 7 minuter till. Tillsätt sendan ett ägg åtgången och därefter vaniljextraktet och vispa tills allt är blandat.

Tillsätt mjölblandningen i två omgångar, sedan gör du detsamma med kaffe- och kakaosmeten.

Häll sedan smeten i formarna och grädda i cirka 30 minuter. Du kan se om bottnarna är färdig genom att sticka en tandpetare i mitten. Låt bottnarna sedan svalna helt.

 

Nu är det dags att göra frostingen innan vi kan börja bygga ihop tårtan. 

Häll sockret, vatten och glykossirap i en kastrull och värm på medelhög värm. Rör om till sockret har smält. Höj sedan värmen och låt det koka upp utan omrörning, men var försiktig så det inte bränns. Låt det bubbla tills det fått en fin kolafärg. Ta bort kastrullen från plattan. När kolan slutat bubbla kan du hälla i vispgrädden. Häll den varma kolasåsen över chokladen och låt det stå i några minuter och rör sedan tills smeten svalnat. Häll sedan i vaniljextraktet och vispa ordentligt eller till skålen inte längre är varm. Tillsätt sedan smöret lite i gången samtidigt som du vispar smeten. Vispa tills frostingen blivit ljust och silkeslen, kan ta cirka 7 minuter.

(Tips; om du inte behöver frostingen direkt kan du låta den stå i kylen tills du är redo, men vispa den gärna lite innan den används.)

 

På varje lager ska det vara ett tunt lager med kolasås och sendan rikligt med Silky Caramel Frosting. På toppen ska det inte vara någon kolasås utan bara frosting. Sen är det bara att dekorera tårtan som du vill ha den.


Som ni kan se på bilderna ovan valde jag att inte täcka tårtan denna gång utan istället så spritade jag frostingen på bottnarna så kanterna blev synliga, jag hällde sedan lite kolasås från varje lager som fick rinna längs tårtans sida. På toppen styrkte jag först ett lager frostingen och sen spritsade jag toppar längst ut mot kanten och dekorerade med toffé och nobless.

Chocolate Caramel Cak...